Wie is Mart ?

 

Mijn naam is Mart van Gompel
geboren op 15 januari 1945 en woonachtig in Reusel (Noord Brabant, Nederland).
Ik ben getrouwd met Sjaantje en heb 3 zonen: Nico, Geert en Ron en ben trotse opa van 6 kleinkinderen.

Na de lagere school ben ik op 13 jarige leeftijd naar de ambachtsschool in Bladel gegaan, want ik wilde graag timmerman worden. De opleiding duurde toen 2 jaar. Na deze opleiding (toen 15 jaar) ben ik bij een plaatselijke aannemer gaan werken. De werkweek bestond uit 48 uur werken. 5 dagen van 8¾ uur
en op zaterdag nog 4¼ uur.
Verder moest ik ook nog 4 avonden per week naar de avondschool in Bladel voor de vervolgopleiding.
Bij de aannemer heb ik erg veel geleerd hoe met simpel handgereedschap om te gaan, want in die tijd was het machinepark erg beperkt. Het machinepark bestond uit een cirkelzaag die je als combi ook als langgatboor kon gebruiken. Ook was er een vlak- en van diktebank en een schuurmachine.
Later is er ook nog een lintzaag bijgekomen. Met dit beperkte machinepark leerde je ook nog wel met handgereedschap om te gaan. Denk hierbij aan handzagen, kapzagen, diverse soorten beitels, profielschaven, spookschaven, grondschaaf en nog veel meer om op te noemen.
Gaande weg werd het machinepark steeds moderner en verdwenen veel van bovengenoemde handgereedschappen naar de rommelzolder waar ze tientallen jaren later weer werden teruggevonden voor  de verzamelaar.
Aangezien ik ook ouder werd moest ik met de tijd mee en ben zo op latere leeftijd uitvoerder geworden en heb deze functie vervuld tot aan mijn vroegpensioen (60 jaar). Ik kan dus gerust zeggen dat ik van alles wel een beetje heb meegemaakt van zowel het simpele- als van het moderne gereedschap en machines.

Maar nu iets over mijn hobby, het verzamelen van antiek gereedschap.
Voor ik hiermee begon was mijn grote hobby oldtimer tractoren en stationaire motoren. Ik ben begonnen met een HELA LANZ diesel tractor en een PETTER stationaire motor. Later is de HELA LANZ vervangen door een FARMALL Super BMD smalspoor. Daarna ben ik in het bezit gekomen van een VIERZON 201 met gloeikop en als vervanger van de vierzon  een MAN AS440A met 4-wiel aandrijving. Als voorlaatste tractor heb ik een RENAULT super 5 gehad en ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik een HANOMAG R35 gekocht. Deze Hanomag hebben we afgelopen jaar opgeknapt en gaat zo nu en dan mee naar oldtimershows in de buurt. Op mijn website is de restauratie van de Hanomag ook te bekijken.
Via de oude tractoren ben ik ook lid geworden van "De Grenslandtrekkers" gevestigd te Arendonk (B)
Deze fijne vereniging draag ik een warm hart toe. Op mijn site staat ook een klein verhaaltje van
de Grenslandtrekkers (klik hier of zie navigatie "Nieuws/Agenda-item- Grenslandtrekkers")

Net voor mijn 60e kreeg ik gezondheidsproblemen en was ik genoodzaakt om een hobby te zoeken waar ik niet voor buiten de deur hoefde te gaan. Zo ben ik op het idee gekomen om oud gereedschap te gaan verzamelen waar ik nog zelf mee gewerkt heb. Zo is mijn nieuwe hobby begonnen met de aanschaf van profielschaven, houtbeitels in allerlei soorten, zagen, schaven enz. enz.
Maar naar verloop van tijd is het verzamelen van oud gereedschap een beetje uit de hand gelopen.
Door veel rommelmarkten te bezoeken kom je van alles tegen en je kan het soms niet laten liggen.
Zo ontstaat er een diversiteit van verschillende soorten antiek gereedschap van verschillende beroepen.
Ik kan dus wel zeggen dat mijn verzameling zeer divers is.

Ga er maar eens op je gemak voor zitten en bekijk op mijn website het verzamelde gereedschap.
Als u iets wil weten over mijn gereedschap, dan mag u uiteraard een mailtje sturen
of mij bellen op nummer 0497-642212.
Een berichtje achterlaten in mijn gastenboek vindt ik ook erg leuk.

Indien u erg geïnteresseerd bent om de verzameling eens te komen bekijken, dan is dit ook mogelijk, uiteraard wel op afspraak.

Veel kijkplezier gewenst.
Groeten,
Mart van Gompel